RIJBEWIJS A1 - A2 - A (Motorfiets)

Stacks Image 574

Het nieuwe motorrijbewijs is in voege vanaf 1 mei 2013. Je leeftijd bepaalt de categorie van motorfiets waarmee je start met de opleiding.

Ik ben tussen de 18 en 20 jaar - Categorie A1
Stacks Image 960


Je kan het theoretisch en praktisch examen afleggen om je rijbewijs A1 te behalen. Daarmee kan je een motorfiets met een cilinderinhoud van maximum 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk besturen.
Eerst moet je het theoretisch examen afleggen. Je kan deze via onze motorrijschool volgen of het theoretisch examen zelf voorbereiden.

Twee opleidingsmogelijkheden:


Via voorlopig rijbewijs

na 9 uur les kan je het praktisch examen op het privéterrein van het examencentrum afleggen.
Als je slaagt, kan je op het gemeentehuis je tijdelijke rijbewijs afhalen en zelfstandig blijven oefenen. Dat rijbewijs is een jaar geldig. Na een maand (ten vroegste) kan je via het examencentrum het examen op de openbare weg afleggen.

Directe weg
: na 12 uur les kan je de praktijkexamens op privéterrein en op de openbare weg direct afleggen. Wij begeleiden je 1 maal op beide examens.
Lees verder
Ik ben tussen de 20 en 24 jaar - Categorie A2
Stacks Image 962

Je hebt nog geen rijbewijs A1 of A2?

In de eerste plaats moet je het theoretisch examen afleggen.
In onze rijschool (motorrijschool) kan je de lessen volgen of je bereidt het theoretisch examen zelf voor.

Twee opleidingsmogelijkheden:

Via voorlopig rijbewijs

Na 9 uur les kan je het praktisch examen op het privéterrein van het examencentrum afleggen. Als je slaagt, kan je op het gemeentehuis je tijdelijke rijbewijs afhalen en zelfstandig blijven oefenen. Dat rijbewijs is een jaar geldig. Na een maand (ten vroegste) kan je via het examencentrum het examen op de openbare weg afleggen.
Voorlopig rijbewijs inschrijving + 9u + 1 ex.begeleiding

Directe weg

Na 12 uur les kan je de praktijkexamens op privéterrein en op de openbare weg direct afleggen.
Wij begeleiden je 1 maal op beide examens.
Inschrijving + 12 u + 1 ex.begeleiding
Lees verder
Ik ben ouder dan 24 jaar - Categorie A
Stacks Image 964

Je bent ouder dan 24 en hebt geen rijbewijs A2 :
In de eerste plaats moet je het theoretisch examen afleggen. Daarvoor kan je de lessen in onze motorrijschool volgen of het theoretisch examen zelf voorbereiden.
Om het rijbewijs A te behalen waarmee je een motorfiets zonder enige vermogensbeperking kan besturen heb je:

Twee opleidingsmogelijkheden:

Na 9 uur les kan je het praktisch examen op het privéterrein van het examencentrum afleggen. Als je slaagt, kan je op het gemeentehuis je 
voorlopig rijbewijs afhalen en zelfstandig blijven oefenen. Dat rijbewijs is een jaar geldig. Na een maand (ten vroegste) kan je via het examencentrum het examen op de openbare weg afleggen Via voorlopig rijbewijs inschrijving + 9u + 1 ex.begeleiding 
Na 12 uur les kan je de praktijkexamens op privéterrein en op de openbare weg direct afleggen. Via directe weg inschrijving + 12 u + 1 ex.begeleiding 

Je hebt al een rijbewijs A2?
Wanneer je het rijbewijs A2 hebt, kan je na twee jaar een rijbewijs A behalen, Op voorwaarde dat je 4 uur opleiding in een motorrijschool volgt en in de praktische examens slaagt. Geleidelijke toegang inschrijving + 4u + 1 ex.begeleiding 

Je hebt het rijbewijs B (auto) sinds 2 jaar ?
Als je het rijbewijs na 1 mei 2011 behaald hebt, kan je na twee jaar een motorfiets of een scooter van maximum 125 cc besturen. Op voorwaarde dat je vier uur opleiding volgt in onze motorrijschool.  In dat geval is er geen praktisch of theoretisch examen. Rijbewijs enkel geldig in België.
Lees verder
Basisopleiding 9 uur 

Basisopleiding 9 uur + examen manoeuvres (voorlopig rijbewijs)

Tijdens de basisopleiding van 9 u starten we met een korte theoretische inleiding waar de belangrijkste aspecten van het veilig motorrijden aan bod komen. Al snel schakelen we over naar de praktijk waar we je de basis van motorrijder aanleren. Een correcte zithouding, stabilisatie-oefeningen, gasdosering, kijktechniek, opschakelen en verschillende remtechnieken komen aan bod. Alles gebeurt op het tempo van de kandidaat. De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk aan opgetrokken.

Op ons afgesloten oefenterrein (3300 m²) worden de essentiële rijtechnieken aangeleerd en trachten we jou goed voor te bereiden op het praktisch examen. De Vlaamse overheid verplicht erkende rijscholen om minstens 50% van de opleiding door te brengen op de openbare weg. Tijdens het gedeelte op de openbare weg sta je in contact met je instructeur via radioverbinding. Een persoonlijke begeleiding wordt gegarandeerd. Als je slaagt in je examen op het privaat terrein kan je een voorlopig rijbewijs bekomen. Dat rijbewijs heeft een geldigheid van max. 12 maanden. Ten vroegste na 1 maand kan je met je eigen motor het examengedeelte op de openbare weg afleggen. Wens je uiteindelijk toch het examen af te leggen onder begeleiding en met motor van de rijschool, moet je nog 3u praktijk bijvolgen.

Doorgedreven opleiding 12u 

Doorgedreven opleiding 12u + volledig examen (definitief rijbewijs)

In de doorgedreven opleiding krijg je bovenop de basisopleiding nog 3 uur extra rijles.
Ook in deze opleiding zal 50% van de opleiding plaatsvinden op de openbare weg.

Code 372 

Code 372 - 125cc

Als je een autorijbewijs na 1 mei 2011 behaald hebt, kan je na twee jaar een motorfiets of een scooter van maximum 125 cc besturen. Dit op voorwaarde dat je vier uur opleiding volgt in onze erkende motorrijschool. In dat geval hoef je geen praktisch of theoretisch examen af te leggen. Met dit motorrijbewijs mag je enkel in België rijden.

Voorbereiding theorie-examen 

Je voorbereiden voor je theoretisch examen? Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen. Om te slagen moet je minstens 41/50 behalen:

 • Je start met 50 punten.
 • Je verliest 1 punt bij een fout antwoord of onbeantwoorde vraag.

Jezelf voorbereiden doe je via www.mijnrijbewijsA.be. Een online leerplatform, volledig gratis en toegankelijk voor iedereen.

Doorgedreven opleidingen


Je bent in het bezit van een motorrijbewijs of een rijbewijs B verkregen voor 1 januari 1989 en je wenst eerst even te proeven van het motorrijden alvorens een motor aan te kopen, of een bijkomende opleiding te volgen,… Wij bieden met Centrum Motoropleiding Dirk aan wat je zoekt. Voor meer informatie neem je best een kijkje op www.motoropleiding.be.

Kom meer te weten over onze leuke en interessante opleidingen:

 • Initiatie 
 • Ready to Ride Advanced & Master training
 • Expertentraining
 • Bochtenstages (Ardennen & Buitenland)
 • Motorreizen
 • ...
Voorbereiding examen
Doorgedreven opleidingen
Je bent in het bezit van een motorrijbewijs of een rijbewijs B verkregen voor 1 januari 1989 en je wenst eerst even te proeven van het motorrijden alvorens een motor aan te kopen, of een bijkomende opleiding te volgen,…

Wij bieden met
Centrum Motoropleiding Dirk aan wat je zoekt. Voor meer informatie neem je best een kijkje op onze website.
Kom meer te weten over onze leuke en interessante opleidingen:
 • Initiatie 
 • Ready to Ride Advanced & Master training
 • Expertentraining
 • Bochtenstages (Ardennen & Buitenland)
 • Motorreizen
 • ...
Brochure BRAVOKS

Brochure BRAVOKS

Rijschool Dirk stelt een brochure BRAVOKS beschikbaar voor thuisstudie. Deze brochure is enkel beschikbaar voor onze klanten. Bravoks is een ezelsbruggetje voor motorrijders om snel de technische staat van de motorfiets te controleren. Deze controle maakt deel uit van het rijexamen voor het A-rijbewijs.

KLIK HIER om de brochure te downloaden. Contacteer je instructeur voor de toegangscode.

Voorbereiding examen
Stacks Image 977
Stacks Image 428

Nog aan je motorrijbewijs beginnen of je kennis over motorrijden bijspijkeren? Dat kan nu zelfs van achter je computer, tablet of smartphone. www.mijnrijbewijsA.be

Alle rechten voorbehouden Rijschool Dirk
© 2023 - Webdesign DigiSkills